Sveiki gurkšniai

Sveiki gurkšniai "Senolių kava" pakuotė, Gudžiūnai, Kaunas. Dingęs štetlas muziejaus kolekcija.

"Senolių kava" pakuotė, Gudžiūnai, Kaunas. Dingęs štetlas muziejaus kolekcija.

Kavos alternatyva

Kavos gurmanams, mėgstantiems pradėti rytą su garuojančios kavos puodeliu, būtų sunku tarpukario Lietuvoje. Kava buvo pernelyg brangi kasdieniams malonumams. Žmonės ją gėrė taupiai, dažniausiai pateikdavo užsukus svarbiems svečiams.

Daugelis rinkosi kavos pakaitalus iš grūdų, gilių ar cikorijų. Pagaminta iš paprastosios trūkažolės skrudintų šaknų, cikorijų kava sparčiai populiarėjo Lietuvoje. Ji buvo malonaus skonio ir kvapu priminė tikrą kavą, nors joje nebuvo nė žiupsnelio kofeino.

Iš pradžių cikorijų šaknys buvo importuojamos iš užsienio, tačiau nuo 1932 m. Lietuvos žemdirbiai jas pradėjo auginti patys. Vienas didžiausių augintojų buvo agronomas Širmulis. Pasėjęs 15 ha cikorijų, iš jų gamino prestižinio įvertinimo sulaukusią “Senolių kavą”.

Įvairūs tyrimai rodo, kad cikorijos pasižymi didele nauda organizmui - mažina cukraus lygį kraujyje, gerina virškinimą, malšina uždegiminius procesus.