Su vaisiais, uogomis, šokoladu, karamele, vanile ar medumi - kalbame apie pačius įvairiausius valgomuosius ledus, kuriais mėgavosi mūsų protėviai. Tarpukariu ledai buvo populiarus desertas. Manoma, kad Kaune juos gamino virš kelių šimtų mažesnių ar didesnių fabrikų.
Alinant karščiui ledais gaivinosi ne tik laikinosios sostinės gyventojai. Pavyzdžiui, Mažeikiuose valgomuosius ledus gamino žydas Hiršas Kaganas. Jais prekiavo gatvėje iš nedidelių stumiamų vežimėlių, ant kurių buvo nupiešta balta meška.
Mažeikiškiai pamena, kad ledus dėdavo į vaflinį indelį. Didelį įspūdį palikdavo jų svaiginantis kvapas. “Kvepėjo visa gatvė, kur juos pardavinėjo. O kokie šalti! Paimi į burną – užgelia dantis”, prisiminė ilgametė Mažeikių gyventoja.
Hiršos Kagano ledais mažeikiškiai smaguriavo iki 1941 m. Juos gaminti ir parduoti padėjo 4-6 darbuotojai.